KUNDESERVICE +45 26 80 21 36

SCANDINAVIAN WAREHOUZE ApS

  /  Bæredygtighed   /  Bæredygtig renovering, kompromiset kunst

Bæredygtig renovering, kompromiset kunst

I forsommeren 2019 gik jeg i gang med at renovere min nye lejlighed på Frederiksberg, og det har virkelig været en øjenåbner. At skulle forholde sig til byggeproblemer kl. 7 om morgenen og samtidig passe sit arbejde og online butik, har ind i mellem givet lange dage – men hvor har det været sjovt at være den, der bestemte hvor, hvordan, hvor meget og hvorfor.

Benspænd

Jeg lavede et benspænd for mig selv; nemlig at renoveringen skulle gøres så bæredygtig som muligt. SCANDINAVIAN WAREHOUZE forhandler mange forskellige typer indretningsprodukter til hjemmet, og vi vil gerne levere et helt samlet univers til f.eks. stuen eller spisestuen. Og hvis det er muligt at indrette 100% bæredygtigt, så kunne det måske også kunne lykkes at renovere en lejlighed eller et hus med bæredygtige materialer? Det har været spændende at arbejde med renovering med denne hensigt – og det har været interessant at skulle forklare og begrunde sine valg på en anden måde, end jeg vil tro, en bygherre normalt skal.

Bygningen, lejligheden ligger i, er fra 1936 i 3 etager. Bad og køkken var det oprindelige – køkkenbordet var i knæhøjde, og saniteten i badeværelset er ikke særlig pæn og virkelig utidssvarende. Derudover skulle der fjernes 3 vægge, så entré, køkken og kammer blev slået sammen til køkken/alrum, og så badeværelset kunne udvides fra 1 m. til 2 m. i bredden.

Hele renoveringen startede dermed med nedrivning af næsten hele den ene side af lejligheden, så kun 2 rum stod tilbage i den anden side sammen med den bærende væg midt i lejligheden. Heldigvis havde jeg fundet en lokal tømrer, det både stod for det støvende arbejde og bortskaffelsen af de brugte materialer, så det noget deprimerende arbejde blev gjort hurtigt og præcist.

Reddes hvad reddes kunne

MEN … selvfølgelig smed vi ikke de byggematerialer ud, som kunne genbruges. Vi startede med at redde de kvadratiske hvide fliser i køkken og bad, der ikke gik i stykker under nedtagning, hvorefter døre og karme i de vægge, som blev fjernet, blev sat til side, og gulvbrædderne fra udvidelsen af badeværelset blev lagt i en bunke til senere brug.

Efter nedtagning af fliserne kom et stykke oprindelig murstensvæg frem, som jeg besluttede at bevare i køkkenet. Vi udbedrede nænsomt fugerne men lod murstenene stå, som de var. Jeg synes, det er en sjov hilsen til tidligere tider og beboere.

Herefter kom elektriker, murer, maler og VVS’er ind på skift, og en ekspert i boring af huller i ydermuren, en køkkenmand og en gulvafhøvlingsmand blev det også til, men et halvt år efter overtagelsen kunne jeg få leveret mine møbler og flyttekasser, der havde været opmagasineret i mellemtiden.

Muligheder og begrænsninger

Langt hen ad vejen er det lykkedes mig at holde fast i bæredygtige materialer, hvor det var været muligt. De nye fliser badeværelset og al maling har været produceret under EU’s miljømærke Blomsten; nemt at producenterne allerede har foretaget dette valg og gjorde det let for mig. Vi kunne genbruge 2 døre og karme, som tømreren tilpassede de nye placeringer; de gamle planker blev lagt ned, hvor de nedrevne vægge havde stået, og gamle paneler blev renset for gammel maling for derefter at genopstå langs de nye vægge.

Desværre kunne der ikke genbruges ret mange materialer til de indre installationer eller vægge, idet sikkerhed, love og regler går forud for genbrug; og det er vel egentlig godt nok, idet sammenstyrtning eller vandskader ikke er til gavn for nogen, heller ikke miljøet.

Desværre blev det heller ikke til bæredygtige elementer i køkken og bad. Jeg fandt godt nok nogle meget smukke designs produceret af spildprodukter fra anden industri, men disse var desværre for dyre til mit budget. Et brugt køkken kunne måske have gjort det, men jeg kunne ikke finde et køkken, der passede til den plads, som jeg har til rådighed. Jeg ville have været lykkelig for at kunne trække bæredygtigheden helt hertil, men det må blive en anden gang.

Samlet set er der bestemt muligheder for bæredygtig renovering af huse og lejligheder, hvis man kigger sig lidt omkring og arbejder med materialerne undervejs. Det er virkelig meget interessant at lave renovering med bæredygtigheden for øje, og jeg vil håbe, jeg kommer til at gøre det igen en anden gang.

I stedet vil jeg gå i gang med den bæredygtige indretning, for det er naturligvis næste skridt. Bl.a. skal jeg finde ud af, hvad jeg skal bruge de hvide fliser til.

 

Følg med i på Instagram og på www.scandinavianwarehouze.com

// Merete

Post a Comment