KUNDESERVICE +45 26 80 21 36

SCANDINAVIAN WAREHOUZE ApS

  /  Bæredygtighed   /  Hvordan kan det gøres?
Lys skabt ved bæredygtig produktudvikling

Hvordan kan det gøres?

Jeg har brugt hele mit arbejdsliv på at arbejde med produktudvikling og indkøb. Det har både været i forbindelse med tøj og i forbindelse med bolig og indretning, og det bliver aldrig kedeligt.

For mange år siden var der ingen, der rigtig tænkte på hvor eller hvordan, varerne var produceret. De seneste 10 år er der dog kommet meget mere fokus på denne del. Nu er alle producenter og designhuse nødt til i mere eller mindre grad at tænke på både arbejdsmiljø på fabrikkerne, det ydre miljø samt hvordan og af hvad produkterne er fremstillet. Dette tænkes nu allerede ind i designfasen, hvormed der tages hensyn til bæredygtigheden, når produkterne udvikles.

 

Valg og fravalg

Du spekulerer måske på, om produktudviklingen og produktionen har nogen som helst indflydelse på dig og dine valg, idet denne del jo er overstået, når du skal købe en ny skål eller en lysestage. Selvom denne del er overstået, har du stor indflydelse på den fremtidige produktion med de valg, du foretager dig. Du kan gøre din indflydelse gældende ved at tage bæredygtige valg, idet du så påvirker både konventionelle og bæredygtige producenter. De førstnævnte, fordi de er nødt til at udvikle bæredygtige produkter for at forblive på markedet, og de sidstnævnte, fordi det skaber en god forretning for dem, så de kan udvikle endnu flere bæredygtige produkter. Der skabes på denne måde en positiv spiral i en bæredygtig retning, som skubber konventionelle produkter ud. Og det er jo det, vi har brug for!

 

Hvordan?

Det er helt fint at overlade udvikling og produktion til dem, der har viden inden for disse specifikke områder. Det er vi jo vant til på mange andre områder, så hvorfor ikke også inden for boligindretning. Der er heldigvis allerede mange, som allerede arbejder med at designe og fremstille produkter, som har en skarp bæredygtig profil. Der findes endda designhuse, der har bæredygtigheden som deres udgangspunkt.  Nogle designhuse fokuserer på arbejdsmiljø og det ydre miljø, mens andre har udviklet produkter, der er baseret på miljømærker, recycle eller upcycle af materialer. Samtidig findes der et utal af mindre producenter eller kunstnere, der arbejder i mindre målestok rent produktionsmæssigt, men som har lige så stor viden og ønske om at passe på vores ressourcer.

Jeg har fundet en del danske og europæiske leverandører, der har bæredygtigheden i deres DNA, og de lever og ånder for at kreere grønnere produkter, der lever op til tidens tendenser, farver og stemninger. Ofte tager de udgangspunkt i skrald, spild og gamle materialer, som de giver nyt liv. Det er vildt spændende at være vidne til, og det er super interessant at være med til at finde og udvælge produkterne, så de kan blive tilgængelige for så mange mennesker som muligt. Mange af produkterne passer lige til vores skandinaviske indretning, og du skal bare vælge dem, du bedst kan lide.

Faktisk synes jeg, at den bedste måde at udfordre konventionel tankegang på, er ved jævnligt at vende tingene på hovedet og arbejde med modsætninger i udviklingen af smukke og holdbare produkter. At bruge gamle materialer til nye ting; at forbedre og restaurere brugte produkter og omdanne dem til ny trendy indretning; at nedbryde materialer i mindre stykker for at udvikle nye produkter. Det kan ikke undgås, at nye produkter i gamle materialer har karakter og kant, og ofte bliver de helt unikke. Der findes virkelig mange muligheder, og dem vil jeg se frem til at dele med dig.

 

Læs mere på www.scandinavianwarehouze.com

// Merete

Post a Comment